Rijssen
Restauratie monumentaal pand is Erfgoedpluim waard!
Arjan Ligtenberg Technisch Vestigingsdirecteur

Restauratie monumentaal pand is Erfgoedpluim waard!

Rijssen

We hebben dit mooie, monumentale pand aan de buitenzijde in de oude staat hersteld

De gemeente Rijssen-Holten heeft dit gewaardeerd met het toekennen van de 'Erfgoedpluim'! Dit is een aanmoedigingsprijs voor personen of organisaties die zich op een bijzondere manier inzetten voor het behoud van het ruimtelijk erfgoed in de gemeente. Een stukje uit het beoordelingsrapport: 

Op de hoek van de Rozengaarde en de Emmastraat staat een woonhuis dat niet onopgemerkt blijft door voorbijgangers. Dit opvallende pand heeft veel karakteristieke elementen die ook nog eens tot in de puntjes verzorgd en onderhouden worden door de eigenaar, meneer Weersink. Bijvoorbeeld het mooie tegeltableau in het portiek, de gepleisterde trasraam plint en de gestucte doorlopende sierbanden over de gevel. Het is dan ook geen verrassing dat het pand in 1997 is aangewezen als gemeentelijk monument.

Onderhoud en restauratie

Meneer Weersink stopt veel tijd en liefde in het pand. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de vele keren dat de woning in de steigers stond voor (herstel)werkzaamheden. In de afgelopen jaren is onder meer het voegwerk gerepareerd, zijn de goten vernieuwd en is het schilderwerk opgefrist. En telkens met het uitgangspunt om dit op traditionele wijze te doen met behoud van de authenticiteit van het gebouw.

Daarnaast heeft hij er ook voor gezorgd dat de attiek (gevelbeëindigingen met luchtboogjes) weer in ere werd hersteld. Deze is jaren geleden van het pand afgehaald. Waarom; dat weten we niet. Ook deze werkzaamheden zijn zo natuurgetrouw mogelijk uitgevoerd, met medewerking van aannemersbedrijf AKOR Nijverdal (voorheen Van den Berg). Het resultaat is zeer mooi geworden; met name door de pauwen met opstoken staartveren, die te zien zijn in de open luchtbogen.

Ook binnenin de woning zijn er nog veel waardevolle elementen, waar de eigenaar zeer trots op is. Wij feliciteren meneer Weersink dan ook met deze waardering voor zijn werk.

Opdrachtgever:G. Weersink
Werkgebied:Restauratie
Locatie:Rijssen
Hoe hebben onze mensen dit project ervaren?

”Mooi om te zien hoe een oud pand in ere is hersteld. Als kers op de taart heeft de bewoner van de Gemeente Rijssen-Holten de “erfgoedpluim” in ontvangst mogen nemen. Een prachtig compliment!”

Foto bij:
Arjan LigtenbergTechnisch Vestigingsdirecteur